Shrnutí zásahů spojených s vichřicí Eberhard 10. – 11.3.

DOPRAVNI NEHODA POŽÁR TECHNICKÁ POMOC ZÁSAHY VÝJEZDOVÉ JEDNOTKY

V odpolední hodinách vyhlásil velitel jednotky na základě oznámení od Krajské operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pohotovost naší jednotce s ohledem na plánovanou výstrahu proti silnému větru v noci z neděle na pondělí. Postupně od 16. hodiny jsme naplňovali stavy pro noční výjezdy.

První poplach byl jednotce vyhlášen ve 20:19 hod. Vyjížděli jsme k odstranění podlého stromu, který zablokoval provoz na silnici z Mníšku na Malou Svatou horu.

Po odstranění stromu jsme se vrátili na základnu. Ani jsme si však nestačili odložit zásahové oblečení a vyjížděli jsme k dopravní nehodě, kdy osobní vozidla havarovala do padlého stromu na ulici Pražské. Zde jsme provedli zabezpečení místa nehody, protipožární opatření u vozidla a následně odstranění stromu. Po provedení nezbytných úkonů ze strany DI PČR Praha venkov západ bylo vozidlo odtaženo a silnice opět zprůjezdněna.

Při návratu z dopravního nehody nám bylo ze strany MěP Mníšek pod Brdy oznámeno nedohašené páleniště u OD Penny v Mníšku pod Brdy, ze kterého vlivem silného větru létali žhavé uhlíky do okolního travnatého porostu. Na místě jsme tedy za použití vysokotlakového vedení z naší CAS 25 LIAZ uhasily zbylá žhavá místa páleniště a odebrali jsme se zpět na základnu. V této chvíli už nefungoval elektrický proud v celém Mníšku.

Následně vyjelo do terénu i druhé vozidlo HPZ 334 Mitsubishi Pajero, se kterým členové jednotky provedli na silnici mezi Mníškem pod Brdy a Kytínem odstranění padlého stromu přes komunikaci.

Následně jsme před 23. hodinou vyjížděli do ulice U Obory v Mníšku, kde vzrostlý smrk svým pádem poškodil oplocení rekreační chaty, kompletně zablokoval komunikaci a dopadl bezprostředně vedle zaparkovaného vozidla. Po odstranění stromu jsme se vrátili zpět na základnu.

V čase 23:58 hod. nám byl opět vyhlášen poplach, kdy jsme vyjížděli do Čisovic k padlému stromu přes železniční trať. Na místo jsme se však nemohli dostat s technikou a proto jsem vzali motorové pily, pohonné hmoty a vyrazili kolejištěm odstranit strom vlivem kterého byl zastaven noční vlakový spoj mezi Prahou a Dobříší. Po necelém kilometru chůze jsme dorazili na místo, kde jsme provedli odstranění a odklizení stromu. Poté jsme se vlakovou soupravou dopravili na Mníšecké nádraží, kde nás zbytek jednotky vyzvedl s vozidly a navrátili jsme se na základnu.

Noc už byla naštěstí klidná, ale ráno vyjížděla jednotka opět k technické pomoci, odstranění stromu, do ulici Na Madlenkách v Mníšku pod Brdy.

Zhodnocení uplynulé noci je za naší jednotku tedy následující. Zasahovali jsme celkem u 7 událostí. Z toho 5x technická pomoc – odstranění stromu, 1x dopravní nehoda OA bez zranění, 1x požár – odpad, ostatní – nedohašené páleniště. Za naší jednotku zasahovalo v průběhu noci celkem 12 hasičů, kdy zbytek jednotky byl v pohotovosti.